Volvo Trucks on kehittänyt sähkökuorma-autoihinsa ääneen perustuvan hälytysjärjestelmän varoittamaan jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja muita tienkäyttäjiä lähestyvästä kuorma-autosta. Turvallisuuteen on päätetty panostaa, sillä sähkökuorma-autot ovat lähes äänettömiä. Niinpä tarvitaan erikseen lisätty varoitusääni kertomaan lähestyvästä autosta. Äänet on suunniteltu miellyttäviksi ja häiritsemättömiksi sekä kuljettajalle että muille lähellä oleville.

Heinäkuun 2021 alusta alkaen kaikkien EU:n alueen uusien sähköajoneuvojen vaaditaan täyttävän tietty äänitaso niiden kulkiessa alle 20 km/h nopeudella. Äänen taso on riippuvainen ajoneuvon ajonopeudesta: esimerkiksi ajettaessa 20 km/h äänen tulee olla vähintään 56 desibeliä.

Vastatakseen lainsäädännön vaatimuksiin ja säilyttäen samalla sähköajoneuvojen alhaisemman melutason edut, Volvo Trucks on kehittänyt oman äänimaailman sähköautomalleilleen. ”Olemme todella tyytyväisiä tähän uuteen lainsäädäntöön. Lapsuudestamme asti olemme oppineet luottamaan paitsi näkemäämme myös liikenteen kuuntelemiseen – joskus niin paljon, että emme edes katso tielle ennen kadun ylitystä! Uuden hälytysjärjestelmän avulla haluamme auttaa varmistamaan, että jalankulkijat ja pyöräilijät huomaavat, kun he ovat lähellä sähkökuorma-autojamme”, kertoo Anna Trige Berling, Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuusjohtaja.

Äänihälytysjärjestelmän äänialue on tulosta Volvo-konsernin omien akustiikan asiantuntijoiden tekemästä perusteellisesta tutkimuksesta ja testauksesta.

”Olemme erityisen ylpeitä siitä, että olemme kehittäneet korkealaatuisia, ensiluokkaisia ääniä, jotka ovat riittävän havaittavia varoittamaan kuorma-auton lähellä olevia ihmisiä, mutta silti miellyttäviä sekä kuljettajalle että muille tienkäyttäjille”, sanoo Anna Wrige Berling.

On tärkeää huomata, että sähkökuorma-autot ovat varoitusäänistä huolimatta paljon hiljaisempia kuin perinteiset dieselkuorma-autot. ”Sähkökuorma-autojen varoitusääni on suunniteltu olemaan tunkeutumatta seinien läpi. Sähköautomme mahdollistavat hiljaiset yötoimitukset ja parantavat kuljettajien työoloja sekä hiljaisempaa ja puhtaampaa ympäristöä”, Anna Wrige Berling sanoo.

Neljä erilaista ääntä

Volvon sähköajoneuvoille kehittämä akustinen hälytysjärjestelmä ei perustu vain yhteen ääneen. Yhteensä ääniä on neljä. Ne ilmoittavat lähellä oleville ihmisille kuorma-auton toiminnoista: eteenpäin liikkumisesta, joutokäynnistä, peruutuksesta jne. Äänet vaihtelevat voimakkuudeltaan kuorma-auton nopeuden mukaan ja taajuus muuttuu kiihdytyksen ja hidastumisen aikana.

”Sähkökuorma-autot ovat koko ajan yleistymässä liikenteessä. Lisäämällä äänihälytysjärjestelmän sähköajoneuvoihimme olemme ylpeitä siitä, että voimme liittää yhteen tavoitteemme päästöttömästä liikenteestä toiseen pitkäaikaiseen tavoitteeseemme, tavoitteeseen nollasta tapaturmasta”, toteaa Anna Wrige Berling.