Volvon mukaan sen sähkökuorma-autot ovat ajaneet yli 80 miljoonaa kilometriä tai 2000 kierrosta maailman ympäri siitä lähtien, kun Volvo lanseerasi ensimmäisen sähkökuorma-autonsa vuonna 2019.

Volvon uusimmat seurantatiedot paljastavat, että sen sähkökuorma-autot ovat ajaneet yli 80 miljoonaa kilometriä kaupallisessa liikenteessä ympäri maailman vuodesta 2019 lähtien. Valmistaja on laskenut, että saman matkan suorittaminen vastaavilla dieselkäyttöisillä kuorma-autoilla olisi kuluttanut yli 25 miljoonaa litraa dieseliä ja pakoputkesta tulevat hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 68 000 tonnia.

”Olen iloinen nähdessäni, kuinka kuljetusyritykset omaksuvat sähkökuorma-autojen hyödyt päivittäisessä toiminnassa. Liikennesektori edustaa 7 prosenttia maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä, ja akkusähkökuorma-autot ovat tärkeä väline ilmastojalanjäljen pienentämisessä. Monien varhaisten käyttäjien ansiosta voimme jo nyt nähdä tämän tekniikan valtavan potentiaalin”, Volvo Trucksin johtaja Roger Alm sanoo.  

Viiden vuoden kokemus sähkökuorma-autoista

Volvon varhainen tulo sähkökuorma-autojen segmenttiin on rakentanut sen mukaan ainutlaatuista osaamista sähköisistä päästöttömistä kuljetuksista – oppia, jota kerrottaan hyödynnettävän Volvon seuraavan sukupolven tarjooman kehityksessä.

Volvon suosittelee myös asiakkailleen varhaista heräämistä sähkön pariin. Vovlon mukaan varhainen käyttöönotto kannattaa, sillä sähkökuorma-autoilla operoivilla kuljetusyrityksillä on vahva kilpailuetu, kun ne pystyvät tarjoamaan kuljetusten ostajille päästöttömän kuljetuksen. Investoinnin hyödyntämisen maksimointi sekä sähkökuorma-auton että latausinfrastruktuurin osalta myös rakentaa Volvon mukaan vahvan liiketoimintaedellytyksen kuljetusyrityksille. Tämä tapahtuu optimoimalla logistiikkaa ja ajoreittejä sekä jakamalla lataustiloja toimijoiden kesken. 

Volvolta myös vakuutetaan sähkökuorma-autojen etujen menevän ympäristöhyötyjä pidemmälle, kun kuljettajat kokevat huomattavasti paremman työympäristön, jossa melu- ja tärinätasot ovat paljon alhaisemmat.

Sähkökäyttöisyys kasvaa maailmanlaajuisesti

Volvo Trucksin maailmanlaajuiset sähkökuorma-autojen toimitukset kasvoivat 256% eli 1977 kuorma-autoon vuonna 2023, ja yhtiö näkee asiakkaiden kiinnostuksen jatkuvan vuonna 2024. Euroopassa yli puolet sähkökuorma-autojen asiakkaista valitsi Volvon tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä – Volvon osuus sähkökuorma-autojen segmentissä oli 56 %. Yhdysvalloissa Volvon osuus kaikista myydyistä sähkökuorma-autoista oli 44 prosenttia.

Volvo on tähän mennessä toimittanut yli 3500 sähkökuorma-autoa asiakkaille 45 maassa kuudella mantereella. Vuoden 2023 aikana Volvo Trucks laajensi sähkökuorma-autojen läsnäoloaan toimittamalla ensimmäiset raskaat sähkökuorma-autonsa Latinalaiseen Amerikkaan, ja ajoneuvot toimitettiin asiakkaille Brasiliassa, Chilessä ja Uruguayssa. Volvosta tuli myös ensimmäinen kuorma-autovalmistaja, joka toimitti akkukäyttöisiä raskaita sähkökuorma-autoja Marokossa, Etelä-Koreassa ja Malesiassa.

”Kuljetusyritysten lisäksi myös kuljetus- ja logistiikkapalvelujen ostajat ovat liittymässä SBTi – Science Based Target -aloitteeseen ja alkavat vaatia kestäviä kuljetusratkaisuja tarjoajiltaan. Tämä on jälleen yksi ajuri siirtymässä sähkökuorma-autoihin”, Roger Alm sanoo. 

Akkusähkökuorma-autot kaikkiin kuljetustarpeisiin

Volvon sähkökuorma-autojen kerrotaan vastaavan tarpeisiin monenlaisissa tehtävissä – kaupunkijakelusta ja jätehuollosta alueellisiin kuljetuksiin ja rakentamiseen. Viiden sähköistämisvuoden aikana Volvo kertoo myös rakentaneensa vahvaa asiantuntemusta asennetun energian käytön, latauksen ja sähkökuorma-autojen huollon optimoinnissa.

Vuodesta 2019 tähän päivään Volvo Trucks on asteittain laajentanut sähkökäyttöistä tarjontaansa nykyiseen valikoimaan, joka sisältää kahdeksan täyssähkökuorma-autoa. 

Tarjolla olevat Volvon sähkökuorma-automallit ovat Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Electric, FH Aero Electric ja VNR Electric. Eniten myyty Volvo FH Electric palkittiin arvostetulla International Truck of the Year 2024 -palkinnolla.