Tampereella otettiin käyttöön ensimmäinen täyssähköinen Scania 25P -jakeluauto. Uusi sähköinen ajoneuvo toimii Kaukokiito Oy:n Tampereen alueen jakeluliikenteessä ja noin 200 kilometrin toimintamatkan ansiosta uusi Scania liikkuu pääosin kaupungin lähialueilla. 

JOI-vuokraus Oy on toiminut Kaukokiito Oy:n alihankkijana Tampereen alueella vuodesta 2021 alkaen. Yrityksen toimitusjohtaja Outi Ihalainen on uudesta hankinnasta innostunut, ja perustelee sähköiseen ajoneuvoon siirtymistä puhtaasti ympäristösyillä. ”Haluamme kehittää yritystämme tulevaisuudessa puhtaampaan liikennöintiin. Ensimmäisen täyssähköisen ajoneuvon hankinta on meille iso askel, mutta ensimmäinen askel yrityksemme vihreämmällä kehityspolulla”, Ihalainenb kertoo. 

Sähköistyminen etenee Kaukokiidolla 

Suomen Kaukokiito Oy:n Tampereen tuotantopäällikkö Mika Iso-Järvenpää pitää uuden ajoneuvon käyttöönottoa merkittävänä askeleena edistämään Kaukokiidon hiilineutraalisuustavoitetta. ”Hiilineutraaliustavoitteemme edellyttää meiltä tiukkoja kriteerejä kalustohankinnoille. Sähköautokantamme kasvaa jatkuvasti. On hienoa saada uusi sähköinen Scania Tampereen liikenteeseen”. Kaukokiito investoi voimakkaasti puhtaampaan liikennöintiin ja sähköajoneuvojen myötä tämä vaatii myös latausratkaisuiden hankkimista. ”Tampereella meillä on jo käytössä yksi pienempi sähkökuorma-auto ja sähköpakettiautoja. Huolellisen reittisuunnittelun avulla sähköautot tarvitsevat vain yönylilatausta. Pidempien reittien sähköistämisessä vaadittaisiin mukaan myös julkista latausverkostoa ja sitä ei vielä ole tarjolla”, kertoo Mika Iso-Järvenpää. 

Kaukokiidon hiilineutraalisuustavoite on kunnianhimoinen 

Suomen Kaukokiito Oy:n tuotanto- ja asiakaspalvelujohtaja Henri Koort pitää sähköisen Scanian tuloa tärkeänä askeleena kohti tavoitteita. ”Tavoitteemme on kuljettaa kaikki toimitukset hiilineutraalisti vuoteen 2030 mennessä; viisi vuotta ennen Suomen kansallista tavoitetta. Tämä tavoite on tiukka, mutta olemme sitoutuneet tekemään kaiken tehtävissä olevan tähän pääsemiseksi. Investointi alati kasvavaan sähköautokantaamme on tästä konkreettinen esimerkki”, Henri kertoo. 

Henri Koortin mukaan pidempien reittien ja rukolinjojen sähköistäminen on vielä haasteellista. Siksi Kaukokiidolla on panostettu myös muihin ympäristöystävällisiin kuljetusratkaisuihin ja kiinteistötoimiin. ”Olemme tehneet paljon muutakin: esimerkiksi tänä keväänä lanseerattu Kaukokiito BIO -palvelumme kuljettaa lähetykset uusiutuvalla dieselillä. Lisäksi HCT-yhdistelmäajoneuvomme vähentävät toimitustemme päästöjä paremman hyötysuhteen avulla. Merkittävää on myös terminaaliemme ympäristöystävällisyys. Isossa osassa niistä käytetään hyväksi maalämpöä ja aurinkovoimaa, ja niiden osuus vain kasvaa jatkossa”

Uusi sähköinen Scania näkyy Tampereen liikenteessä 

JOI-Vuokrauksen uusi Scania 25P tuo konkreettisesti esille Kaukokiidon ympäristötavoitteita. Kaukokiidon hiljattain uudistettu brändi-ilme ja yrityksen ympäristötavoitteet näkyvät selkeästi uuden sähkökuorma-auton ulkoasussa. Henrin ja Mikan mielestä ulkoasu näyttää hyvältä. ”Hienoa, että uudet ympäristöystävällisemmät arvot näkyvät Tampereen katukuvassa. Se osoittaa, että haluamme tosissamme vähentää liikennöinnistä aiheutuvia päästöjä ja se parantaa kaikkien kaupunkilaisten ympäristöä.”