Scania on esitellyt uuden täysautonomisen ja hytittömän konseptikuorma-auton, joka tuntee nimen AXL. Se on Scanian ensimmäinen autonominen kuorma-auto, johon luotetaan niin paljon, ettei se tarvitse enää turvakuljettajaa.

”Meillä on jo useita itseohjaavia ratkaisuja asiakkaidemme käytössä, mutta niissä on tähän mennessä ollut aina tilaa kuljettajalle, joka voi puuttua toimintaan mikäli tarvetta on. Scania AXL:ssä ei ole enää hyttiä, mikä muuttaa pelin luonteen täysin”, kertoo Scanian tuotekehitysjohtaja Claes Erixonja jatkaa: ”Itseohjaavien ja kulkevien ajoneuvojen kehitys on ottanut huimia harppauksia viime vuosina. Meillä ei ole vielä kaikkia vastauksia valmiina, mutta AXL:n kaltaisten konseptien avulla kehitymme jatkuvasti ja opimme kovalla vauhdilla”.

AXL havainnoi lähitienoita kameralla, Lidarilla eli valotutkalla ja radiotutkalla.

Tarkkoja teknisiä tietoja ei vielä ole paljastettu, mutta moottori käyttää uusiutuvaa biopolttoainetta ja hytin tilalle on pakattu hurja määrä älyteknologiaa. Ajoneuvon rakenne on suunniteltu vastaamaan ja kestämään louhos- ja soramonttuolosuhteita, jotka sen ensimmäisiä työympäristöjä ovat. Ja mukana on toki myös ripaus Scanian muotoilua, vaikka se perinteinen hytti nyt puuttuukin. 

AXL
Aluksi AXL työskentelee suljetuilla louhoksilla ja soramontuilla.
Lava on norjalaisen Istrailin valmistama.