Posti on ottanut jakeluliikenteessään käyttöön kuorma-auton, joka on muunnettu dieselkäyttöisestä sähkökäyttöiseksi. Auto on Suomen ainoa tavaraliikennekäytössä oleva käytetystä dieselautosta sähköiseksi muunnettu kuorma-auto. 

Postilla on jo ennestään satoja sähköajoneuvoja eri kokoluokissa pakettiautoista kuorma-autoihin ja raskaaseen vetäjään. Sähköiseksi muuntamisen odotetaan helpottavan erityisesti keskiraskaan ja raskaan sähkökaluston käyttöönottoa myös pienemmissä yrityksissä. Kuorma-auton muuntamiseen tarvittava kustannus on tällä hetkellä karkeasti noin puolet uuden sähkökuorma-auton hinnasta. Hinnan odotetaan entisestään laskevan. 

“Postilla on tiukka tavoite käyttää ainoastaan sähkö-, biokaasu- ja vetykalustoa jo vajaan kuuden vuoden kuluttua. Tavoitteemme kuljettaa fossiilittomasti koskee myös kuljetuskumppaneitamme. Muunnetut autot voivat lähitulevaisuudessa olla erittäin merkittävä keino raskaan kuljetuskaluston uudistamisessa fossiilittomaksi”, sanoo Postin Yritys- ja Kuljetuspalveluiden liiketoimintajohtaja Ari Olli

“Jos Postin tuotannossa nyt tehtävät testit osoittavat, että ajoneuvo on luotettava, uskomme, että pelkästään Suomessa kuljetusyrityksillä on potentiaalia muuntaa satoja ajoneuvoja sähköisiksi.” 

Hyötyä syntyy myös kiertotaloudesta: kun jo kertaalleen valmistetut, muutaman vuoden vanhat, dieselkuorma-autot saavat uuden elämän sähköisinä, uuden sähkökuorma-auton rungon valmistusvaiheen päästöt jäävät olennaisilta osin pois. Myös vanhat moottorit voidaan uusiokäyttää muualla sellaisenaan tai osina. 

Postin käytössä olleeseen vuosimallin 2016 Iveco EuroCargo -kuorma-autoon asennettiin 200 kilowatin kestomagneettimoottori ja 150 kWh LFP-akusto. Auton arvioitu kulutus on 70 kWh/100 km kesällä ja noin 110 kWh/100 km talvella. Toimintamatka on lämpötilasta ja lämmityksen käytöstä riippuen noin 150 kilometriä. Auto on suunniteltu käytettäväksi kaupunkijakelussa.  

Akusto voidaan esilämmittää nestekierrolla. Tasavirtalatauksen maksimiteho on 150 kWh, mikä takaa autolle nopean pikalatauksen tarvittaessa ja käytettävyyden kuljetustehtävissä. Ohjaamossa on kosketusnäyttö ajon ja voimalinjan hallintaan. Ohjaamo ja kuormakori ovat sähkölämmitteiset. Autossa ei ole vaihteistoa. 

Auto on osa VTT:n koordinoimaa sähköisen raskaan liikenteen SIX HOVE -innovaatioklusteria, joka tavoittelee sähköisen raskaan liikenteen vauhdittamista monikanavaisen yhteistyön tuloksena. Autossa on VTT:n asentama ajotietokone, joka kerää monipuolisesti dataa auton käytöstä. Tietoja käytetään järjestelmien sekä sähköisen logistiikan ohjauksen kehittämiseen. 

Postin tilaaman auton toteutuksesta, teknologiasta ja konversiosta vastasi eTrucks.fi yhdessä Keulinkin kanssa. Kuorma-autoa käytetään tällä hetkellä jakelutehtävissä Tampereella.