MAN rakentaa uuden, huippumodernin moottoritehtaan Saksan Nürnbergiin. Laitos tulee tuottamaan dieselmoottoreita konserninlaajuisesti MAN-, Scania- ja Navistar-merkeille.

Dieselmoottorien kuolema ei aivan heti ole näköpiirissä, mikäli investointeihin on katsominen: MANin tulevan moottoritehtaan peruskivi on muurattu Nürnbergissä. Tehtaassa tullaan valmistamaan dieselmoottoreita kaikille konsernin merkeille eli MANille, Scanialle ja Navistarille. Erittäin taloudellisiksi mainitut dieselmoottorit on kehitetty yhteistyössä kaikkien konsernin kuorma-automerkkien kesken, ja ne tulevat toimimaan teknologisena siltana kohti siirtymistä tulevaisuuden sähköiseen liikkumiseen.
Raskaiden ajoneuvojen valmistajana MAN kertoo sitoutuneensa täysin päästöttömän liikenteen kehittämiseen osana uutta NewMAN-strategiaa. Dieselmoottoreita tarvitaan tämän siirtymäkauden aikana pitkän matkan liikenteen ja maantieverkoston ulkopuolisten kuljetusten tarpeisiin. MAN ja Scania ovat kehittäneet vuodesta 2017 alkaen tätä uutta moottorikonseptia, jolla tähdätään tiukentuvien ympäristösäädöksien saavuttamiseen ja vähennetään edelleen CO2-päästöjä.    

”Keskitymme erityisesti linja-autojen ja kuorma-autojen akkukäyttöisten sähköisten ajojärjestelmien kehittämiseen. Olemme yksi Euroopan johtavista raskaiden ajoneuvojen valmistajista myös tällä alalla. Samaan aikaan johdamme vetyyn perustuvan voimalinjan tutkimusta Nürnbergissä. Yhteistyössä tehty kehitystyö ja täysin uuden sukupolven dieselmoottoreiden valmistus raskaan liikenteen segmenttiin, jotka tulevat olemaan lajinsa viimeisiä auttaa meitä monin tavoin. Emme ole ainoastaan kehittäneet ainutlaatuista moottorialustaa vaan olemme samalla luoneet liikkumavaran niin taloudellisesti kuin henkilöstön kannaltakin, ja jota voimme käyttää päästöneutraalien ajojärjestelmien kehittämiseen. Luonnollisesti työskentelemme läheisesti tällä alueella muiden partnereidemme kanssa TRATON-konsernissa ja Volkswagen-konsernissa”, sanoi MAN Truck & Busin tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtaja Frederik Zohm

MANin tehdas Nürnbergissä tulee valmistamaan CBE-sukupolven (Common Base Engine) moottoreita vuodesta 2024 eteenpäin – arviolta samaan aikaan kun MANin pitkän matkan täyssähköisten kaupallisten ajoneuvojen sarjavalmistus alkaa Münchenissä. Näissä ajoneuvoissa käytetyt sähköiset voimalinjat valmistetaan myös Nürnbergissä.

Perinteisiin polttomoottoreihin perustuvat ja tulevaisuuden täyssähköiset akkukäyttöiset voimalinjat valmistetaan tulevaisuudessa Nürnbergissä osana teknologista siirtymää. Nyt kun MAN kertoo muuttavansa strategista fokustaan, uudesta laitoksesta tulee yrityksen moottorituotannon päätehdas, joka on vastuussa sekä perinteisestä polttomoottoriteknologiasta että vaihtoehtoisista teknologioista.

”Tässä pystyy näkemään kirjaimellisesti raskaiden ajoneuvojen toimialan muutoksen. Uusi CBE-sukupolven moottoreiden tuotantohalli rakennetaan lähelle tulevaisuuden tuotantotiloja, jossa valmistetaan täyssähköisiä akkukäyttöisiä voimalinjoja, ja jossa sijaitsee myös vetykäyttöisten ajoneuvojen testaustilat. Emme voi sanoa dieselkäyttöisille ajoneuvoille hyvästi vain painalla nappulaa. Kyseessä on enemminkin vierityspalkki”, sanoo MANin voimalinjojen tuotannosta ja Nürnbergin tehtaasta vastaava johtaja Ulrich Zimmer.