Rahtarit ry muistuttaa, että ammattikuljettajien työolosuhteet on saatava pidettyä inhimillisinä poikkeusoloissakin. Koska koronavirus aiheuttaa haasteita joka puolella, Rahtarit vetoaa nyt kaikkiin tahoihin, että ammattikuljettajien elintärkeä työ saadaan jatkumaan, ja työolosuhteet inhimillisiksi myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Ammattikuljettajat toimivat yhteiskunnan kannalta kriittisellä alalla ja kuuluvat maamme huoltovarmuuteen. Nyt useat yritykset ovat sulkeneet ovensa niin, etteivät kuljettajat pääse käyttämään esimerkiksi wc-tiloja purun ja lastauksen yhteydessä. Rahtarit pyytää avaamaan nämä tilat kuljettajien käyttöön inhimillisyyden nimissä ja lisäämään niiden siivousta tai vaihtoehtoisesti järjestämään vähintään siirrettäviä käymälätiloja sekä käsienpesumahdollisuuden ja huolehtimaan niiden hygieniasta.

Rahtarit ry vetoaa tiedotteessaan tilanteeseen, jonka jokainen voi kuvitella: kun työpaikalla eli ajoneuvossa ei ole wc:tä ja työn sopivassa vaiheessa olisi mahdollisuus ja tarve hoitaa nämä kaikille välttämättömät toimet, niin ovella onkin suljettu-kyltti.

Rahtarit pyytää myös kaikkia tahoja, jotka tarjoavat peseytymismahdollisuuden ammattikuljettajille, pitämään nämä tilat avoinna ja huolehtimaan niiden hygieniasta. Peseytymisen ja hygienian ylläpidon tärkeys korostuvat tänä muutenkin vaikeana aikana, ja jos ammattikuljettajat eivät pääse nyt pesulle, niin tilanne pahenee entisestään.

”Useat palveluntarjoajat panostavat siivoukseen ja hygienian ylläpitoon ja ovat lisänneet resursseja tilanteen haltuun ottamiseksi, mutta saamme valitettavasti myös palautetta, että tiloja on suljettu”, Rahtarit ry tiedottaa.

Rahtarit pyytää myös kuljetusyrityksiä varmistamaan kuljettajien hygieniatarpeet mahdollistamalla niin henkilökohtaisen kuin ajoneuvon hygieeniset olosuhteet huolehtimalla esimerkiksi desinfiointiaineen, puhdistusliinojen ja kertakäyttökäsineiden riittävästä tarjonnasta. Työntekijöistä on aina ja erityisesti nyt tärkeää pitää hyvää huolta.

Yhdistys pyytää kaikilta tahoilta ymmärrystä ja tukea tässä täysin poikkeuksellisessa ja todella haastavassa tilanteessa ammattikuljettajille, jotka tekevät äärettömän tärkeää työtään koronaviruksesta ja sen riskeistä huolimatta pitääkseen Suomen pyörimässä. He tekevät työtä varmistaakseen, että apteekkien hyllyille riittää lääkkeitä ja ruokakauppoihin niin ruokaa kuin wc-paperia ja muitakin hyödykkeitä. Heidän hyvinvointiaan ja tärkeän työnsä mahdollistamista pitäisi tukea kaikin mahdollisin tavoin.