Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 20.- 26.7.2020.

Valtakunnalliseen tehovalvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset sekä Rajavartiolaitos. Valvontajakso on samalla osa Euroopan liikennepoliisiverkoston (ROADPOL) Euroopan laajuista valvontateemaa.

Raskaan liikenteen valvonta on yksi poliisille asetetuista liikenneturvallisuustyön painopistealueista vuonna 2020. Valvonnan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta.

”Valvontaa kohdennetaan aiemmilla valvontajaksoilla havaittuihin selkeimpiin epäkohtiin kuten ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen sekä ajoneuvojen kuntoon”, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Lisäksi tämän valvontajakson erityisteemana on ammattikuljettajien ajon aikaisen tarkkaamattomuutta aiheuttavien tekijöiden valvonta.

”Valvonnassa puututaan muun muassa kuljettajien puhelimien, tablettien ja kannettavien tietokoneiden käyttöön ajon aikana. Lisäksi kuljettajan näkemäkatveisiin eli näkökentän esteisiin, kuten kojelaudan päälle rakennettuihin ja asennettuihin tasoihin tai tuulilasin kiinnitettyihin koriste -esineisiin tullaan puuttumaan”, Kallio sanoo.

Viime vuoden heinäkuussa vastaavan valvontaviikon aikana tarkastuksiin käytettiin noin 2 400 työtuntia ja tarkastettiin 1 411 raskasta ajoneuvoa. Tarkastetuista ajoneuvoista 1 199 oli kotimaisia ja 212 ulkomaalaisia. Mukana oli 40 linja-autoa.

Valvonnan aikana havaittiin 177 ajo- ja lepoaikarikkomusta sekä 46 ajopiirturirikkomuksia. Lisäksi piirtureiden manipulointitapauksia paljastui neljä.

Heikki Kallion mukaan tällä kertaa tavoitteena on noin 1 600 – 1 800 ajoneuvon tarkastaminen.