DAF:n uuden sukupolven XD-sarja on valittu International Truck of the Year 2023 -palkinnon saajaksi. DAF Trucksin toimitusjohtaja Harald Seidel vastaanotti kuljetusalan arvostetuimman palkinnon maanantai iltana IAA Transportation -messuilla järjestetyssä palkintotilaisuudessa Saksan Hannoverissa. XD-sarja julkistettiin virallisesti IAA-messuilla aiemmin maanantaina.

Uuden sukupolven DAF XD -sarja on valittu Hannoverin IAA Transportation -messuilla International Truck of the Year 2023 -palkinnon saajaksi. Viime vuonna puolestaan pitkien matkojen ja raskaiden kuormien kuljetukseen käytettävät uuden sukupolven DAF XF-, XG- ja XG⁺ -mallit saivat International Truck of the Year 2022 -tittelin.

International Truck of the Year -palkinnon (IToY) sääntöjen mukaan vuosittainen palkinto annetaan kuorma-autolle, joka on otettu käyttöön kuluneen vuoden aikana, ja joka on merkittävimmin edistänyt maantiekuljetusten tehokkuutta. Arviointi perustuu useisiin tiukkoihin kriteereihin, joihin kuuluvat muun muassa teknologinen innovaatio, mukavuus, turvallisuus, ajettavuus, polttoainetalous, ympäristöjalanjälki ja kokonaiskäyttökustannukset (TCO).

International Truck of the Year -tuomariston puheenjohtaja Gianenrico Griffini tiivistää tuomariston päätöksen seuraavasti: ”Uuden XD-sarjan myötä DAF on tuonut markkinoille huippuluokan jakeluauton, joka on luokkansa uusi suunnannäyttäjä. Kuorma-automallisto parantaa merkittävästi suoraa ja epäsuoraa näkyvyyttä ja näin ollen turvallisuutta, joka on jakeluautoissa avainasemassa. Lisäksi ajoneuvon tehokkuus ja ajomukavuus asettavat segmentille uudet standardit.”

Griffini painottaa, että IToY-tuomaristo arvostaa ajoasentoa ja suuren kaarevan tuulilasin, matalareunaisten sivuikkunoiden ja lisävarusteena saatavilla olevan reunakiveyksen näyttävän ikkunan tarjoamaa kattavaa tehostettua näkyvyyttä. ”Nämä ominaisuudet yhdessä kulmakameran ja lisävarusteena saatavan, perinteiset pääpeilit korvaavan Digital Vision System -kamerajärjestelmän kanssa parantavat vaikuttavalla tavalla haavoittuvaisten tienkäyttäjien turvallisuutta.”

Lisäksi 24 tuomariston jäsentä kehuvat XD-sarjan uusien, erittäin tehokkaiden moottorien sekä voimansiirtolaitteiden suorituskykyä. Niissä on tehokkaat PACCAR MX-11 -moottorit ja kehittyneellä ennakoivalla ominaisuudella varustettu ZF TraXon -automaattivaihteisto. Tuomaristo vakuuttui myös upouuden ja täysin sähköisen voimansiirtolaitteiden sarjan julkistamisesta. 

DAF Trucksin toimitusjohtaja Harald Seidel sanoo: ”International Truck of the Year 2023 -palkinnon voittaminen on upea tunnustus DAF:n työntekijöille ja jälleenmyyjille. Se todistaa, että ensiluokkainen DAF XD määrittää alan uuden standardin erityis- ja jakelualan asiakkaille tarjoamalla parasta mahdollista turvallisuutta, tehokkuutta ja ajomukavuutta.”

Edellinen artikkeliVolvo Trucks: vetyautot asiakastesteihin 2025
Seuraava artikkeliSuomalainen Contle palkintosijoille IAA:ssa