Neste vauhdittaa raskaan liikenteen sähköistymistä ja avaa yrityksille vuoden 2024 toisella puoliskolla ensimmäiset raskaiden ajoneuvojen suurteholatauspisteet valtatie 3:n varrella sijaitsevalla Neste Janakkala Linnatuuli -asemalla. 

Raskaan liikenteen osuus Suomen tieliikenteen päästöistä on reilu kolmannes. Yritysten toimitilojen ja varikkoalueiden ulkopuolelle sijoittuva raskaiden ajoneuvojen suurteholatauspalvelu täydentää Nesteen Suomessa tarjoamien ratkaisujen valikoimaa, jolla Neste pyrkii tukemaan siirtymää vähäpäästöisempään liikenteeseen.  

“Nesteen uusiutuvat polttoaineet, yritysten varikko- ja toimipisteisiin soveltuvat sähköautojen Neste Lataus -ratkaisut sekä kevyiden ja keskiraskaiden sähköautojen suurteholatauspalvelu Neste MY Uusiutuva Lataus saavat nyt rinnalleen uuden ratkaisun, jolla autamme asiakkaitamme vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Neste Janakkala Linnatuuli -asemalle avattava, yritysasiakkaidemme kalustoa päätien varrella palveleva, raskaan liikenteen suurteholatauspalvelu on pilotti, jota meillä on ilo kehittää yhteistyössä kumppaneidemme DB Schenkerin ja Volvo Trucksin kanssa. Asiakkaiden tarpeiden pohjalta suunnittelemme, minne merkittäviä investointeja vaativan raskaan kaluston suurteholatauspalvelun tulisi laajentua”, sanoo Nesteen Marketing & Services liiketoiminnan Sustainable Growth -yksiköstä vastaava johtaja Risto Karppinen.

“Yhä useammat kuljetusliikkeet ovat alkaneet investoida raskaisiin sähköisiin kuljetusratkaisuihin. Nesteen Linnatuulen raskaan liikenteen julkinen suurteholatausasema on hieno uutinen. Keskeinen sijainti pääkaupunkiseudun ja Tampereen välillä palvelee asiakkaitamme ja auttaa heitä optimoimaan sähkökuorma-auton latauksen mahdollisimman tehokkaasti etenkin suurilla kokonaispainoilla ajettaessa. Volvo Trucksin tavoitteena on, että puolet sen uusien kuorma-autojen maailmanlaajuisesta myynnistä on sähköisiä vuonna 2030”, kertoo Janne Silvonen, Volvon sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö.

“Normaalia pidempi täyssähköinen ajoneuvoyhdistelmämme ja muut sähkökuorma-autot ovat DB Schenkerille merkittävä askel kohti päästötöntä logistiikkaa. Neste Janakkala Linnatuulen suurteholatauspalvelu parantaa raskaan kaluston latausmahdollisuutta päätien varrella Suomessa. Näin se auttaa meitä vastaamaan asiakkaiden kasvaviin, ympäristön kannalta vastuullisten kuljetusten tarpeisiin. Sen lisäksi, että vähennämme yhdessä Nesteen ja Volvo Trucksin kanssa merkittävästi päästöjä, osoitamme sitoutumistamme vastuullisempaan logistiikkaan ja ohjaamme koko toimialaa kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja”, sanoo DB Schenkerin Suomen maakuljetuksista vastaava johtaja Harald Knaapinen.

Valtatie 3:n Neste Janakkala Linnatuuli -liikenneaseman raskaan kaluston suurteholatauspisteet on suunniteltu mittasuhteiltaan palvelemaan suurikokoisia ajoneuvoja sekä helppokäyttöisiksi niiden kuljettajille. Latauspisteissä on läpiajettavat pysäköintiruudut, jotka sopivat myös pitkille yhdistelmäajoneuvoille, ja Suomen ensimmäiset nestejäähdytteiset lataussatelliitit mahdollistavat jatkuvan ja korkean 400 kW lataustehon. Liikenneasemalle on vuoden 2024 aikana tulossa myös kevyiden ja keskiraskaiden sähköautojen julkinen suurteholatauspalvelu, Neste MY Uusiutuva Lataus. Liikenneasemalla on tällöin latauskapasiteettia kokonaisuudessaan 1 600 kW, ja sitä voidaan lisätä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

“Turvallisuus ja hyvä asiakaskokemus ovat olleet suurteholatauspalvelumme suunnittelussa  keskeisessä roolissa. Nesteen liikenneasemalla raskaiden ajoneuvojen suurteholatauspiste tuodaan pääväylän varrelle, ja kuljettaja saa ajoneuvon latauksen hoidettua nopeasti samalla kun hän tankkaa omat energiavarastonsa täyteen liikenneasemalla. Nämä ovat saamamme palautteen mukaan tärkeitä ammattiautoilijoille, joiden työtä ohjaavat usein tiukat aikataulut”, Karppinen sanoo.