Scania Suomi Oy luovutti Urbaser Oy:lle kuusi biokaasua polttoaineena käyttävää jäteautoa. Autoilla ryhdytään keräämään jätteitä Kuopion kaupungin alueella. 

Suomessa liikkuu tällä hetkellä noin 200 yli 12-tonnista raskasta ajoneuvoa, jotka käyttävät polttoaineenaan joko nesteytettyä tai paineistettua kaasua. Näistä autoista 60 on Scanioita. Urbaser Oy:n hankkimat kuusi biokaasulla kulkevaa Scaniaa olikin huomattava kertalisäys maamme vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien hyötyajoneuvojen kantaan. 

Kalustopäällikkö Harri Hietala Urbaser Oy:stä kertoo, että kaasumoottorilla sai urakan tarjouskilpailussa 4 prosentin edun dieselmoottorilla varustettuun kalustoon nähden. Etu vaikutti myös siihen, että noin 20% kalliimpia kaasumoottoriautoja oli taloudellisesti mahdollista ylipäätään hankkia. 

Urbaserille luovutetuista autoista neljä on kolmeakselisia ja loput kaksi kaksiakselisia. Autot ovat P340-mallisia. Moottoreina autoissa on 340-hevosvoimaiset, 9,3-litraiset, 5-sylinteriset moottorit. Kaasusäiliövarustus koostuu niin kaksi- kuin kolmeakselisissa autoissa kahdeksasta 118 dm3 painesäiliöstä. Autojen arvioitu toimintasäde jätteiden keräilyssä on 300-350 kilometriä. Autot on varustettu NTM-jätepakkareilla.

Aiheesta lisää Raskas Kalusto -lehdessä 2/2020, joka ilmestyy 19.3.