Tallink-konserni tiedottaa vuokraavansa Galaxyn ja Silja Europan Hollantiin majoituskäyttöön. Tämä tarkoittaa etenkin Turku-Tukholma-linjalla autonkuljetuskapasiteetin laskua, joka saattaa hyvinkin heijastua raskaan liikenteen jonotustilanteeseen.

Tallink-konserni on 28.7.2022 allekirjoittanut Slaapschepen Public BV:n (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers nimeämän organisaation) kanssa lyhytaikaisen chartersopimuksen kahden laivansa, Silja Europan ja Galaxyn, vuokraamisesta Hollantiin. Syynä on konsernin mukaan matkustajien väheneminen pandemian seurauksena sekä polttoaineiden ja raaka-aineiden hintojen nousu Ukrainan sodan seurauksena.

Turku-Tukholma-reitillä liikennöivä Galaxy on vuokrattu turvapaikanhakijoiden majoituskäyttöön Hollantiin 20.9.2022 alkaen seitsemäksi kuukaudeksi, jonka jälkeen sopimusta on mahdollista jatkaa tarvittaessa kolmella kuukaudella. Galaxyn vuokrauksen aikana laivaa operoi Tallinkin oma kansi- ja konehenkilökunta. Tallink on myös tehnyt tänään ilmoituksen Ruotsin ammattiliitoille ja aloittanut prosessin vaihtaakseen Galaxyn Ruotsin lipun alta Viron lipun alle.

Tällä hetkellä Tukholma-Turku-reitillä liikennöi kaksi Tallinkin laivaa: yksi aamulähtö ja yksi iltalähtö. Nyt siis siirrytään yhden lähdön kiertoon, eli Baltic Princess jatkaa liikennöintiään Tukholma-Turku-reitillä.

Mikään laivayhtiö ei toistaiseksi näin lyhyellä varoitusajalla ole reagoinut Tallinkin ilmoitukseen Turku-Tukholma-linjan autokuljetuskapasiteetin muutoksista ”Kalataksin” poistuessa liikenteestä. Rahtiliikenteessä saattaa olla aiheellista varautua syyskuun lopulla mahdollisiin pidentyviin odotusaikoihin, mikäli poistuvaa kapasiteettia ei tasapainoteta.

Myös Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivä Silja Europa on vuokrattu tilapäiseen majoituskäyttöön Hollantiin 20.8.2022 alkaen seitsemäksi kuukaudeksi, jonka jälkeen sopimusta on mahdollista jatkaa tarvittaessa kolmella kuukaudella. Myös Silja Europan vuokrauksen aikana laivaa operoi Tallinkin kansi- ja konehenkilökunta. 

M/S Galaxy on ruotsalaisen Tallink Silja AB:n omistama matkustaja-autolautta, joka valmistui vuonna 2006. Se liikennöi Tukholman ja Turun välillä Silja Line -brändin alaisena. Galaxy on rekisteröity Ruotsin lipun alle, ja sen kotisatama on Tukholma. Laiva rakennettiin Aker Yardsin (nyk. Meyer Turku) Rauman telakalla alun perin Tallinkin liikenteeseen. 

Galaxy on 212 metriä pitkä ja 29 metriä leveä. Siinä on neljä Wärtsilän dieselmoottoria, joiden teho on yhteensä 26 240 kilowattia. Matkustajia laivaan mahtuu 2 800, ja hyttejä siinä on 795 kappaletta, yhteensä 2 139 hengelle. Henkilöautoja laivaan mahtuu 420 kerrallaan.

Galaxyn sisaralukset ovat M/S Baltic Princess ja M/S Baltic Queen.