Falck ilmoittaa myyneensä tiepalvelu- eli RSA-toimintansa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Liettuassa norjalaiselle Gjensidige Forsikring -vakuutusyhtiölle. Falck kertoo keskittyvänsä terveydenhuoltopalveluihin, mutta jatkavansa yhä tiepalvelutoimintaa Tanskassa.

Falck ilmoittaa myyneensä Road Side Assistance -tiepalvelutoimintansa (RSA) norjalaiselle Gjensidige Forsikring -vakuutusyhtiölle perjantaina 3.12.2021. Kauppa koskee 100% osalta Falckin RSA-toiminnan tytäryhtiöitä Suomessa, Virossa ja Liettuassa (Falck Oy), Ruotsissa (Falck Räddningskår AB) ja Norjassa (Falck Redning AS). Kauppahinta on 1,4 miljardia Ruotsin kruunua eli 140 miljoonaa euroa. Kauppa ei koske Falckin tiepalvelutoimintaa Tanskassa.

Falck on toiminut Ruotsissa ja Norjassa tiepalvelualalla yli 70 vuotta ja yli 25 vuotta Suomessa. Kansallisten franchising-yrittäjien myötä Falck on kasvanut johtavaksi palveluntarjoajaksi nyt myytävillä alueilla, ja yhteensä eri hinausliikkeiden välityksellä Falckin väreissä on tällä alueella yli 1400 ajoneuvoa ja 370 tukikohtaa. Vuonna 2020 Falck RSA -verkosto vastasi yhteensä 840 000 puheluun ja suoritti 280 000 tehtävää ja kuljetusta.

”Falckin RSA -toiminta on luonteva lisä palveluvalikoimaamme liikkuvuusratkaisuissa, joissa painopiste on asiakkaidemme mukavuudella. Falck RSA on erittäin kilpailukykyinen organisaatio. Näemme merkittävää potentiaalia näiden palveluiden kehittämisessä ja etsimme lisäarvoa tuottavia mahdollisuuksia asiakkaillemme”, sanoo Helge Leiro Baastaad, Gjensidigen toimitusjohtaja.

Kauppa on linjassa Falckin strategian kanssa, jonka myötä se pyrkii kehittymään kokonaisvaltaiseksi terveyspalvelutuottajaksi. Tästä johtuen Falck päätti jo vuonna 2020 myydä liiketoimintoja, jotka sopivat vain rajoitetusti tähän strategiaan. Tähän kuului pohjoismaiden ja Baltian RSA-toiminta.

”Kauppa mahdollistaa Falckin tulevaisuuden sijoitukset kokonaisvaltaiseen terveyspalveluliiketoimintaan, tarjoten näitä palveluita asiakkaille koko heidän elinaikansa. Tiepalveluliiketoiminta on menestyksekäs haara ja kaupan mukana siirtyy erittäin taitavaa henkilökuntaa. On aina surullista sanoa hyvästit taitaville, omistautuneille kollegoille, mutta olen iloinen, että olemme löytäneet kunnianhimoisen omistajan jolla on nälkä ja vahva kiinnostus investoida Tanskan ulkopuoliseen tiepalveluliiketoimintaan, ja täten tarjota jatkossakin kehittymismahdollisia kollegoillemme”, sanoo Jakob Riis, Falckin toimitusjohtaja.

Kaupan osapuolet eivät tässä vaiheessa tiedottaneet, minkälaisia muutoksia maakohtaisten toimintojen suhteen tehdään esimerkiksi tuotemerkkien osalta.

Tanskan RSA-toiminta säilyy Falckilla, sillä sen kerrotaan olevan yksi kantavista osista Falckin ydinliiketoimintaa, ja jonka suurelle, pitkäaikaiselle tilaajajoukolle pystytään tarjoamaan myös terveyspalveluita.

Yrityskauppa odottaa vielä kilpailuviranomaisten ja Norjan talousvalvonnan hyväksyntää, ja kaupan uskotaan valmistuvan vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.