MAN Truck & Bus on toteuttanut osana kahdentoista kumppanin yhteishanketta ATLAS-L4-tutkimus- ja kehityshankkeen, jonka tarkoituksena oli autonomisen liikkumisen 4-tason vaatimukset täyttävä moottoritiellä tapahtuva tavarankuljetus logistiikkakeskusten välillä. Kolmen vuoden hanke huipentui tänä keväänä, kun kuljettajatonta MAN TGX:ää esiteltiin Penzingissä.
Kolme vuotta, kaksitoista hankekumppania ja noin 150 insinöörin työ. Se vaadittiin, jotta MAN Truck & Bus, Knorr-Bremse, Leoni, Bosch, Fernride, BTC Embedded Systems, Fraunhofer AISEC, Münchenin teknillinen yliopisto, Braunschweigin teknillinen yliopisto, TÜV SÜD, Autobahn GmbH ja Würzburgin liikennetieteiden instituutti (WIVW GmbH) saivat ATLAS-L4-tutkimus- ja kehityshankkeen päätökseen tänä keväänä Saksassa.
Saksan liittovaltion talous- ja ilmastoministeriön lähes 60 miljoonalla eurolla rahoittamassa hankkeessa oli tavoitteena tuoda moottoriteille autonomiatason 4 täyttävä kuorma-auto, joka on tarkoitettu terminaalien väliseen liikennöintiin. Perusteena projektille oli vuonna 2021 hyväksytty laki, joka periaatteessa mahdollistaa autonomisen ajamisen määritellyillä reiteillä ja teknisen valvonnan alaisena Saksassa.
ATLAS-L4-hanke käynnistettiin virallisesti 1. tammikuuta 2022. Liittovaltion moottoriajoneuvoviranomainen myönsi huhtikuussa 2024 MAN Truck & Busille ensimmäisen tason 4 testihyväksynnän, ja sen myötä tapahtui Saksan ensimmäisenä autonomisen kuorma-auton moottoritieajon ensiesittely yleisillä teillä. Turvallisuuskuljettaja oli tuolloin aina mukana kaikissa koeajoissa.
Ajoneuvon automaatio-ohjelmistoa optimoitiin jatkuvasti uusilla versioilla ja parannuksia testattiin suoraan käytännössä. Lopulta tänä keväänä yhteistyöryhmä pystyi täyttämään kaikki hankkeen tavoitteet: Autossa todettiin olevan nelostason autonomiaan vaadittavan turvallisuuden kannalta kaikki olennaiset komponentit, kuten rinnakkainen jarrujärjestelmä, ajoneuvon oma verkko ja itsenäinen, vikasietoinen ohjausjärjestelmä. Myös teknisen valvonnan ohjauskeskus otettiin käyttöön samanaikaisesti. Lisäksi tason 4 vaatimat riskianalyysit ja turvallisuusnäkökohdat, kuten kyberturvallisuus ja vikatilanteisiin reagointi, saatiin täytettyä.
Aivan ansaintahommiin uusi L4-MAN ei toki vielä lähde. Sen sijaan tuloksena on toimiva prototyyppiteknologia, jota hyödynnetään pohjana tuleville hankkeille ja sarjakehitykselle.
MAN Truck & Bus vastasi järjestelmän kokonaiskehityksestä ja tiedonsiirrosta, kun taas Knorr-Bremse kehitti rinnakkaisen jarrujärjestelmän. LEONI varmisti luotettavan virransyötön ajoneuvoon, ja Robert Bosch Automotive Steering GmbH loi vikasietoisen ohjausjärjestelmän. FERNRIDE GmbH tutki etätoimintamahdollisuuksia, BTC Embedded Systems AG keskittyi skenaariopohjaiseen testaukseen ja Fraunhofer-instituutti AISEC suoritti laajoja kyberturvallisuusriskianalyysejä. TU Braunschweig kehitti turvallisen käytön konsepteja, Münchenin teknillinen yliopisto tarjosi asiantuntemusta ajoneuvodynamiikan alalla, TÜV SÜD testasi ajoneuvojen ominaisuuksia, Autobahn GmbH kehitti digitaalisen hallintajärjestelmän toiminta-alueiden hyväksyntää varten ja WIVW GmbH perusti teleoperaattorin työaseman kuorma-auton virtuaalista ohjausta varten.