Scania on esitellyt tänään markkinoille ensimmäisen sähkökuorma-automallistonsa. Tähän kuuluvat pistokehybridi- ja täyssähkökuorma-autot keskittyvät aluksi kaupunkiympäristöön suunnattuihin tehtäviin kuten jakelukuljetuksiin. 
Dieseliä tai uusiutuvia polttoaineita käyttävien kuorma-autojen valmistajana tunnetulle Scanialle tämä onkin suuri harppaus eteenpäin yrityksen kehitystyössä. Tulevina vuosina Scania aikoo kehittää edelleen sähköajoneuvovalikoimaansa kaikkiin kuljetustehtäviin, myös kaukokuljetuksiin ja maansiirtoon.

”Esittelemme hyvin ylpeinä Scanian pitkän aikavälin sähköistysohjelman”, Scanian pääjohtaja Henrik Henriksson sanoo. ”Tulevina vuosina julkistamme vuosittain sähköajoneuvoja koko tuotevalikoimaan, ja järjestelemme parhaillaan tuotantoamme tätä silmällä pitäen. Erityisen merkittävää on se, että julkistamme muutaman vuoden kuluttua kaukokuljetuksiin soveltuvia sähkökuorma-autoja, jotka on tarkoitettu ladattaviksi kuljettajan pakollisen 45 minuutin tauon aikana.” 

Scanian mukaan kaupallisessa liikenteessä ja ammattiliikenteessä toimivien kuorma-autojen sähköistäminen on ratkaisevan tärkeää, jos halutaan saavuttaa Pariisin sopimuksen mukainen alle 1,5 °C:n lämpeneminen. Valmistaja kokee näin sähköajoneuvojen nousevan yhä kiinnostavammaksi vaihtoehdoksi edistyksellisille asiakkaille. Alkuvaiheessa Scania kehittää ja ottaa käyttöön hybridi- ja täyssähkökuorma-autoja yhteistyössä tällaisten asiakkaiden kanssa.

Scanian täyssähkökuorma-auto, jonka ohjaamovaihtoehtoina ovat L- ja P-ohjaamot, on varustettu 165-300 kWh:n akkupaketilla ja 230 kW:n sähkömoottorilla, mikä vastaa noin 310 hevosvoiman moottoritehoa. Asiakkaat voivat valita viiden tai yhdeksän akun paketin; jälkimmäisellä ajomatka yhdellä latauksella on jopa 250 km.

Scanian pistokehybridikuorma-auto, jonka senkin ohjaamovaihtoehtoina ovat L- ja P-ohjaamot, sallii polttomoottorikäytön pitkillä siirtymätaipaleilla ja tarvittaessa jopa 60 kilometrin ajon sähkötoimisena. Uusiutuvaa polttoainetta käyttämällä liikennöitsijä voi vähentää ympäristövaikutustaan merkittävästi.

Molemmat tekniikat perustuvat Scanian moduulijärjestelmään, jonka komponentit ovat käytössä Scanian koko kuorma-automallistossa.

”Vaikka sähköajoneuvot edustavat tietyllä tavalla uutta tekniikkaa, olemme tehneet kaiken voitavamme, jotta niiden käytettävyys on yhtä korkealla tasolla kuin muiden kuorma-autojen. Scania edustaa premium-laatua, ja sanomattakin on selvää, että sen tekevät myös sähkökuorma-automme”, Scanialta lausutaan.

Tavanomaisen tavaraliikenteen ja kylmäkuljetusten lisäksi sähkökuorma-autoja voi hyvin käyttää myös vaihtolavakuljetuksiin, maansiirtoon, betonikuljetuksiin, jätehuoltoon sekä palo- ja pelastustoimen tarpeisiin, Scania tiedottaa.

”Olemme vakuuttuneita siitä, että tulevaisuuteen katsovat asiakkaat haluavat varmistaa, että heidän kalustonsa on käyttökelpoinen myös tulevaisuudessa. Suuren kaluston omistaville kuljetusliikkeille sähköajoneuvon hankinta tässä vaiheessa antaa mahdollisuuden kerätä kokemuksia ensimmäisten joukossa. Tiedämme myös, että moni suuri kuljetuspalvelujen ostaja haluaa pienentää hiilijalanjälkeään”, valmistajalta kerrotaan.

Scania 25 L battery electric vehicle Campaign image used in Take Charge

Sekä pistokehybridi- että täyssähkökuorma-auto pääsevät oikeuksiinsa kaikkialla siellä, missä kaupungin keskusta-alueilla rajoitetaan liikenteen päästöjä. Ne myös mahdollistavat käyttöasteen nostamisen. Hiljaiseen jakeluun kykenevien kuljetuspalvelujen käyttöä voidaan jatkaa pitkälle iltaan ja aloittaa aikaisin aamulla, jolloin vältetään ruuhkat ja pysäköintivaikeudet. Tutkimusten mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella toteutettu jakelu voi sujua jopa 30 prosenttia nopeammin kuin päiväsaikaan pysäköinnin helpottuessa, ruuhkien vähentyessä ja risteysajon nopeutuessa.

Täyssähköautoon voidaan valita viisi akkua, joiden kokonaiskapasiteetti on 165 kWh, tai yhdeksän akkua, kokonaiskapasiteetiltaan 300 kWh. Yksi akuista sijaitsee moottoritunnelissa, loput neljä tai kahdeksan alustan sivuilla. 

Akut ladataan 130 kW DC teholla CCS-latausliittimen ansiosta. Lataaminen tyhjästä 80 prosenttiin kestää viiden akun paketilla alle 55 minuuttia, yhdeksän akun paketilla alle 100 minuuttia. Regeneroiva jarrutusenergia lataa akkuja myös ajon aikana.

Koska pistokehybridimallissa on myös polttomoottori, akuille on vähemmän tilaa. Siinä on kolme akkua, yhteiskapasiteetiltaan 90 kWh, sekä sähkömoottori, jonka teho on 115 kW. Lataaminen tyhjästä 80 prosenttiin kestää noin 35 minuuttia, ja regeneroivan jarrutuksen lisäksi akkua voi ladata myös kuormattaessa ja kuormaa purettaessa. Sähkötoimista voimalinjaa täydentää 280-360 hevosvoiman polttomoottori. Sähkötoimisena auto kulkee täydellä varauksella n. 60 km.

Molemmat autot ovat sähkökäyttöisinä hiljaisia, ja kun täyssähkökuorma-auton vääntömomentti on jopa 2200 Nm, ajokokemus on hyvin erilainen ja jännittävä. ”Tiedämme, että autot kiinnostavat monia sekä nuoria että kokeneita kuljettajia sen vuoksi, että he haluavat myötävaikuttaa kestävään kuljetustoimintaan mutta myös siksi, koska he haluavat kuulua näiden tulevaisuuden ajoneuvojen ensimmäisiin käyttäjiin.”