Ensimmäinen Suomeen toimitettu sarjatuotantovalmisteinen Volvo-sähkökuorma-auto, Volvo FL Electric, luovutettiin Storemen Logistics Oy:lle perjantaina 27. elokuuta, 2021. Volvo Trucksin mukaan täyssähköiset kuorma-autot ovat herättäneet paljon kiinnostusta asiakkaissa, ja myynti on jo täydessä vauhdissa. 

Storemen Logistics Oy on asettanut kovat tavoitteet energiatehokkuudelle. Yrityksen raskasta vetokalustoa uusitaan vähäpäästöiseksi, ja nyt yritys aloittaa tavarakuljetukset Suomen ensimmäisellä Volvo FL Electric -sähkökuorma-autolla. Yrityksen sähkökuorma-auto palvelee kansainvälisen pikakuljettajan DHL Expressin asiakkaita pääkaupunkiseudun alueella ennalta suunnitellulla jakelureitillä. 

”Haluamme ympäristötietoisina toimijoina olla etujoukoissa uusien vähäpäästöisten tekniikoiden käyttöönotossa. Volvon monipuolisesta mallivalikoimasta on helppo valita tuottava ja ympäristöystävällinen ratkaisu kaikkiin ajotehtäviin”, kertoo Storemen Logistics Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokinen

Uuden Volvo FL Electricin juuri vastaanottanut Storemen Logistics Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokinen

Jari Jokinen painottaa DHL Expressin kumppanuuden tärkeyttä Volvo FL Electric -sähkökuorma-auton hankinnassa.   

”Sähköauton hankinta vaatii tahtotilaa ja resursseja kuljetusyrityksen lisäksi myös asiakkaalta. On ilo toimia yhteistyössä DHL Expressin kaltaisen innovatiivisen ja kestävään kehitykseen sitoutuneen yhtiön kanssa”, Jokinen jatkaa. 

Alustan teknisiltä ratkaisuiltaan Volvo FL Electric on samanlainen kuin diesel- tai kaasukäyttöinen Volvo FL -malli. Erona on kuitenkin voimalinja, joka on täysin sähköistetty. Kuorma-autoa liikuttaa 200 kw / 425 Nm tuottava sähkömoottori, jonka jatkona on 2-vaihteinen vaihteisto.  

Volvo Trucksilta kerrotaan, että sähkökuorma-autojen akkukapasiteetti suunnitellaan aina asiakkaan tarpeen mukaan, jolloin saadaan käyttöön paras mahdollinen toimintasäde sekä hyötykuormapotentiaali.  

”Volvo FL Electric -malliin on saatavilla akkupaketteja alkaen 200 KWh aina 395 KWh asti. Storemenin FL Electric -sähkökuorma-autossa akkukapasiteettia on 265 KWh, jonka toimintasäde on noin 200 kilometriä”, kertoo Volvo Trucksin sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Janne Silvonen

Volvo FL Electric -kuorma-autoa voidaan ladata kahdella tapaa: AC-lataus 22KW teholla sekä DC-pikalataus jopa 150KW teholla. Latausajat vaihtelevat auton akkukokoonpanon, sekä akuston vallitsevan varaustason mukaan.  
Huoltopuoli on hoidettu Storemenin Volvo FL Electric -kuorma-autossa nykymalliin sopimusperustaisesti. Käytössä on Gold-huoltosopimus, joka sisältää kaikki kuorma-auton korjaukset, kulumisen, ennakoivan huollon ja tiepalvelun. Autoa myös seurataan reaaliaikaisesti tärkeiden varaosien kulumisen varalta, ja auto kutsutaan huoltoon, mikäli tälle on tarvetta. Storemenin sähkökuorma-auto on myös varustettu Volvo Älykäs Rengaspalvelulla, joka seuraa renkaiden lämpötilaa ja ilmanpaineita reaaliaikaisesti. 

Volvo FL Electricin ohjaamon alta löytyvä tehoelektroniikkamoduuli eroaa jo heti ensisilmäyksellä perinteisestä hytinalusnäkymästä.

Nyt liikenteeseen lähtevä Storemen Logistics Oy:n Volvo FL Electric -sähkökuorma-auto on Volvo Trucksin mukaan ensimmäinen konkreettinen askel kohti puhtaampia tavarakuljetuksia. Volvo Trucksin tavoitteena on vähentää myytyjen kuorma-autojensa CO2-päästöjä puoleen vuoteen 2030 mennessä.  

”Sähköiset kuljetusratkaisut ovat herättäneet hyvin paljon kiinnostusta. Olemme saaneet yhteydenottoja sekä asiakkailtamme, että asiakkaidemme asiakkailta, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään, miten he voisivat vähentää kuljetusten hiilidioksidipäästöjä”, kertoo Volvo Finlandin myyntijohtaja Reino Manninen”Haluamme tarjota kokonaisratkaisuja kuljetusten sähköistämiseen ja kokonaisvaltaiseen huoltamiseen”. 

Volvo Trucks julkisti huhtikuussa kolme uutta raskasta sähkökuorma-automallia, Volvo FH, FM ja FMX Electric. Uusien kuorma-automallien myötä Volvo Trucksin valikoimassa on tällä hetkellä kuusi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa. Euroopassa myynnissä on nyt yhteensä viisi sähkökuorma-automallia: Volvo FL, FE, FM, FMX ja FH Electric. 

Storemen Logistics Oy:n Volvo FL Electric: 
 

Ajoneuvon bruttopaino Enintään 16,7 tonnia 
Ohjaamo Päiväohjaamo  
Akselien määrä 
Akseliväli 4 400 mm  
Teho (huippu/jatkuva) 200/165 kW 
Akkujen lukumäärä 
Sähkömoottorin vääntömomentti  425 Nm  
Latausaika (nopea/normaali) Alle 2 h / 11 h  
Toimintasäde Noin 200 km 
Akkukapasiteetti 265 kWh