Pohjoismaiden johtaviin perävaunujen ja kuorma-autojen umpikorien valmistajiin kuuluva Ekeri sai syksyllä historiastaan kertovan teoksen, kun Henrik Othmanin ”Från tandborstar till jättesläp – Ekeri 1945-2021” ilmestyi.

Henrik Othmanin kirjoittama ”Från tandborstar till jättesläp – Ekeri 1945-2021” kertoo jo nimessään sen, mistä on kysymys: Ekerin historia on varsin erilainen kuin mitä yrityksen tänä päivänä tunnemme. Pedersören Kolpin kylällä pajansa aloittanut Bror Eklund ei suinkaan ryhtynyt heti valmistamaan kuljetuskalustoa. Pienessä puusepänverstaassa syntyi tarvekaluja, kuten huonekaluja, ja peräti hammasharjoja, tandborstar, tai tarkemmin sanottuna niiden puisia varsia.

Kirja kertoo, miten toiminta kehittyi varsin nopeastikin suurempiin mittoihin, aina keittiökalusteiden kautta vuonna 1958 valmistuneeseen ensimmäiseen kuorma-auton koriin. Sittemmin nimi muuttui Eklunds Snickeristä lyhentyneeseen EKERIin ja loppu onkin historiaa ja nykypäivää, joka esitellään sanoin ja kuvin. Sanat ovat tosin enimmäkseen ruotsiksi, mutta mukana on tiivistelmä myös suomeksi ja englanniksi. Kuvatarjonta on runsasta ja värikästä, eikä rajoitu pelkästään kuorma-autopuolen asiaan, jota tosin on paljon mukana. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä myös muita tuotteita – kuten vaikka hetken aikaa valmistuksessa ollut Ekeri-asuntovaunu!

120-sivuista pehmeäkantista teosta voi hankkia luonnollisesti ainakin Ekerin kautta.