Rahtarit ry yhteistyössä Poliisin, Traficomin ja Shell- / St1-liikenneasemien kanssa kannustaa turvalliseen rekkojen bongaamiseen jakamalla Spottaa turvallisesti -ohjeita ja -huomioliivejä lapsille. Rekkabongaus eli rekkaspottaus on kuljetusalaa ja sen komeutta korostava ilmiö. Turvallisesti toteutettuna se tuo esille alan ansaitsemaa kunnioitusta ja positiivista näkyvyyttä.

Keskeistä rekkojen kuvaamisessa ja ammattikuljettajien tavassa reagoida lasten ja nuorten osoittamaan kiinnostukseen on nimenomaan turvallisuus. Rahtarit ry muistuttaa, että sen perusarvojen – tietoa, taitoa, turvallisuutta – kautta yhdistys haluaa tukea tätä hienoa ilmiötä ja sen turvallista toteuttamista jakamalla Spottaa turvallisesti -ohjeita ja -huomioliivejä tienvarressa rekkoja ihaileville lapsille ja nuorille.

Tietoa

Rekkabongaus on TikTokissa levinnyt ilmiö, jossa lapset ja nuoret kuvaavat ohiajavia raskaita ajoneuvoja kännykällä. Käden pumppaamisella he osoittavat kiinnostusta ja kunnioitusta raskasta kalustoa kohtaan ja toivovat kuljettajan reagoivan torvea soittamalla ja valoja vilkuttamalla.
Sosiaalisessa mediassa leviääkin nyt toinen toistaan komeampia videoita, joissa lapset ovat innostuneita upeista autoista ja kuljettajien torvia tööttäämällä antamasta vastakaiusta.
Ammattikuljettajille puolestaan lasten heihin kohdistama kiinnostus tuo hyvää mieltä, hymyä ja uudenlaista mielekkyyttä työpäivään.

Samanaikaisesti niin media, poliisi, alan järjestöt kuin ammattikuljettajat, opettajat ja vanhemmatkin ovat huolissaan lasten ja muun liikenteen turvallisuudesta. Poliisi varoittaa rekkaspottaamisen vaaroista. Poliisi pitää raittiissa ilmassa valokuvaamista hienona harrastuksena. ”Emme kuitenkaan halua, että kenenkään lapsi jää harrastuksensa takia auton alle. Pyydämmekin lasten vanhempia keskustelemaan kotona lastensa kanssa liikenteen vaaroista ja turvallisista kuvauspaikoista”, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Taitoa

Kuljettajat ovat alan ammattilaisia. He viettävät suuren osan elämästään tien päällä ja osaavat huomioida liikenteen muuttuvat tilanteet. He tietävät kuinka raskas ajoneuvo käyttäytyy ja kuinka hitaasti se pysähtyy yllättävissä tilanteissa. He tietävät, ettei asutusten läheisyydessä eikä muun liikenteen siitä häiriintyessä voi vilkutella valoja eikä töräytellä torvea liian voimakkaasti tai lainkaan.

Vastakaikua annetaan vain turvallisessa paikassa oleville bongareille ja tilanteen sen turvallisesti sekä häiriöttä salliessa. Mutta lapset eivät näitä asioita tiedä ja heidän kanssaan asian vaarallisuudesta sekä turvallisista käytänteistä tulee vanhempien jutella ja varmistaa, etteivät liian nuoret lapset koskaan lähde ajoteiden läheisyyteen ilman aikuista. Myös kouluissa ja päiväkodeissa olisi hyvä jutella aiheesta.

Turvallisuutta – Kampanja jakaa 5000 huomioliiviä turvalliseen spottaamiseen 3.7. alkaen

Kampanjan järjestävt tahot jakavat lapsille 5000 huomioliiviä Spottaa turvallisesti -ohjeistuksen kera turvallista bongausta varten yhteistyössä Shellin kanssa. Liivejä jaetaan kaikilla Shellin saunallisilla / suihkullisilla asemilla alkaen lauantaina 3.7., jolloin liivejä on mukana jakamassa Rahtarit ry:n luottamushenkilöitä. Tämän jälkeen liivejä jaetaan Shellin henkilökunnan toimesta niin pitkään kuin niitä riittää. Liivejä jaetaan 1 kpl / mukana oleva lapsi. Lisäksi liivi ohjeistuksen kera postitetaan suoraan kaikille Rahtarit ry:n junnujäsenille.

Shell-liikenneasemat, joilla Spottaa turvallisesti -huomioliivejä on jaossa 3.7. alkaen:

Shell Hämeenlinna Iittala, Shell Ii, Shell Jämsä, Shell Kangasala Ruutana, Shell Kyyjärvi, Shell Laitila, Shell Lapua Tamppari, Shell Laukaa Lievestuore, Shell Liperi Ylämylly, Shell Mäntsälä P, Shell Pihtipudas Putaanportti, Shell Porvoo Kuninkaanportti, Shell Punkaharju, Shell Raasepori Karjaa, Shell Salo Halikko, Shell Siilinjärvi, Shell Turku Oriketo, Shell Vantaa Ruskeasanta, Shell Ylöjärvi ja Shell Äänekoski Hirvaskangas.

Poliisi muistuttaa rekkaspottauksen vaaroista myös sosiaalisessa mediassa. Monille nuorille tuttu nettipoliisi konstaapeli Daniel Itä-Suomen poliisilaitoksesta on jakanut seuraajilleen tietoa rekkaspottauksen mahdollisista vaaroista TikTok-videollaan: https://vm.tiktok.com/ZMe3AnABX/

Rahtarit ry muistuttaa yhteenvetonta, että bongaaminen on hauskaa ja isot ajoneuvot komeita ja vaikuttavia. Joten huomioliivi päälle ja tuvalliseen paikkaan bongaamaan! Samalla innostetaan kaikkia vanhempia ottamaan kuva lapsestaan bongaamassa raskaita ajoneuvoja huomioliivi päällä ja lähettämään kuva Rahtarit ry:n toimistolle tai jakamaan se someen hashtageilla: #Rahtaribongari #Rekkabongari

Näin toimimalla kuvaaja antaa samalla luvan kuvan julkaisuun Rahtarit-lehdessä, mediatiedotteissa, Rahtarit ry:n kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kuvia lähettäneiden ja niitä edellä mainituin hashtagein postanneiden kesken arvotaan Rahtarit Putiiggi -tuotteita sekä vanhemmille että kuvissa esiintyville lapsille.

Edellinen artikkeliTurun seudun kunnat kartoittivat kuljetusyritysten lataus- ja tankkausverkostotarpeita
Seuraava artikkeliSuomen suurin päällystystyömaa on käynnissä välillä Kirri-Vehniä