Posti Rahtipalvelut uudistaa rahdin hinnoittelua päivittämällä kappaletavaralähetysten rahditusperusteet 1.2.2021 alkaen. Muutos on merkittävä kuljetusalalla, sillä nykyiset rahditusperusteet ovat olleet käytössä alalla laajasti ja pitkään ilman suurempaa kehitystä.

Kirjaviksi ja liian tulkinnanvaraisiksi koetut säännöt muuttuvat nyt Postilla kokonaisvaltaisesti, kun uusi laskentamalli perustuu pelkästään mitattaviin asioihin. Tavoitteina ovat rahdin hinnoittelun yksinkertaistaminen ja rahditusperusteiden tulkinnanvaraisuuksien poistaminen. Uudistetut rahditusperusteet helpottavan lähetysten tilaamista ja vähentävät selvittelyä, kun lähetyksen rahdituspainon pystyy laskemaan luotettavasti oikein jo tilausta tehdessä.

”Panostamme kokonaisvaltaisesti asiakaskokemuksen kehittämiseen ja rahtiasiakkaiden palvelemiseen asiakkaan ääntä kuunnellen. Yhdenmukaiset ja selkeät tilaustiedot mahdollistavat kuljetusten tehokkaan suunnittelun sekä oikean laskutuksen. Tavoitteenamme on jatkaa logistiikan yksinkertaistamista uudistamalla ja digitalisoimalla koko kuljetusketju tilauksesta toimitukseen”, toteaa Posti Rahtipalveluiden liiketoimintajohtaja Antti Wikström.

Rahdissa maksetaan yleensä rahdituspainon ja kuljetettavan matkan mukaan. Rahdituspaino kuvaa kollin varaamaa tilaa kuormatilasta. Se määräytyy kollin todellisen painon, kuutioiden ja lavametrien mukaan. Kolli on rahtitavaran kuljetusyksikkö, esimerkiksi lava, paketti tai häkki. Rahditusperusteet määrittävät, milloin käytetään todellista, kuutio- tai lavametripainoa.

Uudistetussa mallissa rahditusperusteisiin vaikuttavat:

-kollin mitat

-kollin paino

-onko kolli lastattu koneellisesti käsiteltävälle lavalle

-onko kolliin merkitty päällelastauskielto

Tarkemmat kuvaukset ja ohjeet löytyvät Postin julkaisemasta ohjeesta.