Huhtikuun ensirekisteröintimäärät ovat yli viidenneksen pienemmät viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, laskee Autoalan Tiedotuskeskus. Suurimpana syynä tähän ovat komponenttipulan aiheuttamat toimitushaasteet, jotka rampauttavat usein lähes valmiita autoja odottamaan täydentäviä osatoimituksia pitkäksikin aikaa.

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin huhtikuussa 232, joka on 21,4 prosenttia viime vuoden huhtikuun rekisteröintejä vähemmän. Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat tänä vuonna jääneet noin 13,1 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan rekisteröinneistä. Raskaita vähintään 16 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 811, joka on 4,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa 788, joka on 28,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 3 776, joka on 21,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisen tammi-huhtikuussa.

Uusien autojen saatavuus on edelleen poikkeuksellisen huono, sillä koronapandemian aikana kasvanut komponentti- ja osittain myös raaka-ainepula on syventynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Myös polttonesteiden myynnissä vähennystä, vaikka dieselautokanta kasvanut.

Dieselpolttonesteen myynti väheni vuonna 2020 noin 5,7 prosentilla vuoteen 2019 nähden. Viime vuonna dieselin myynti kasvoi 3,8 prosenttia vuoteen 2020 nähden, mutta dieselin kokonaismyynti oli 2,1 prosenttia koronaa edeltänyttä vuotta 2019 pienempi.

Tieliikenteessä käytettävästä dieselpolttonesteestä suurin osa – noin 70 prosenttia – käytetään kuorma-, linja- ja pakettiautoliikenteessä ja noin 30 prosenttia henkilöautoliikenteessä.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana otettakoon se, että henkilöautoissa dieselin osuus kokonaisenergiankulutuksesta on viime vuosikymmenen aikana noussut, sillä dieselhenkilöautojen määrä autokannassa on kasvanut noin 50 prosentilla vuoteen 2010 nähden. Kun vielä vuonna 2010 autokannassa oli noin 505 000 dieselkäyttöistä henkilöautoa, oli määrä vuoden 2021 lopussa määrä noin 746 000.

Edellinen artikkeliRaskas Kalusto 3/2022
Seuraava artikkeliVolvon raskaiden sähkökuorma-autojen myynti alkaa