DAF Trucks kertoo vahvistaneensa asemaansa maailmanlaajuisena hyötyajoneuvojen valmistajana vuonna 2020. Markkinaosuus Euroopan raskaassa (yli 16 tonnia) segmentissä kasvoi 16,3 prosenttiin, uusimman sukupolven kuorma-autot tuotiin Taiwanin ja Brasilian markkinoille, ja CF Electricin tuotannon aloittamisesta tehtiin päätös.

Vuonna 2020 Euroopassa rekisteröitiin 37 580 DAF-kuorma-autoa. Se on 16,3 prosenttia 230 400 ajoneuvon kokonaismarkkinoista (2019: 16,2 %), mikä on yrityksen historian toiseksi paras tulos. Euroopassa keskikokoisia kuorma-autoja (6–16 tonnia) rekisteröitiin 41 400 kappaletta, mistä DAFin markkinaosuus oli 9,5 % (2019: 9,7 %).Myös Suomessa DAFin markkinaosuus on ollut vuosi vuodelta kasvussa, ollen nyt 3,1 % (2019: 2,9%).

Markkinajohtaja kuudessa Euroopan maassa

DAF pysyi raskaiden kuorma-autojen markkinajohtajana Alankomaissa (31,8 %), Iso-Britanniassa (31,6 %), Puolassa (23,7 %), Unkarissa (27,9 %) ja Bulgariassa (25,4 %). Alankomaalainen kuorma-autovalmistaja saavutti vuonna 2020 markkinajohtajan aseman myös Portugalissa (21,8 %). DAF on Euroopan johtava vetoautojen valmistaja ja Euroopan kahden suurimman kuorma-automarkkinan, Saksan ja Ranskan, suurin tuontimerkki. Markkinaosuus raskaiden kuorma-autoalustojen sektorilla kasvoi 11,5 prosenttiin.

Myynti Euroopan ulkopuolella

Viime vuonna DAF myi 5 880 kuorma-autoa EU:n ulkopuolella ja esitteli uusimman sukupolven ajoneuvonsa Taiwanissa (Euro 6), Brasiliassa (Euro 5) sekä Lähi-idässä ja Afrikassa (Euro 3 ja 5). Taiwanissa, missä DAF on johtava eurooppalainen raskaiden kuorma-autojen valmistaja, toimitettiin 10 000. paikallisesti koottu kuorma-auto. DAF on markkinajohtaja myös Israelissa ja Valko-Venäjällä. 

Vuonna 2020 DAF myi yli 2 000 PACCAR-moottoria johtaville linja-autojen, paikallisbussien ja erikoisajoneuvojen valmistajille ympäri maailman. 

”Ennätys toisensa perään”

”Vuonna 2020 myimme ennätysmäärän DAF MultiSupport huolenpitosopimuksia ja PACCAR Financial saavutti ennätyksellisen markkinaosuuden. Myös DAFn käytettyjä kuorma-autoja myytiin enemmän kuin koskaan”, sanoo Richard Zink, myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtokunnan jäsen. ”Pyrimme vahvistamaan johtoasemaamme entisestään, ja siksi teemme yhteistyötä jälleenmyyjiemme kanssa osana verkostomme strategista laajentamista. Tällä hetkellä verkostoomme kuuluu yli 1 100 ammattimaista jälleenmyyjää ja huoltopistettä. Esimerkiksi viime vuonna riippumattomat jälleenmyyjämme avasivat 45 uutta toimipistettä Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Ympäristöasioiden suunnannäyttäjä

Sen lisäksi, että DAF kehittää edelleen polttomoottoritekniikkaa, se investoi uusimpaan akku- ja sähköhybriditeknologiaan, joka vähentää CO2-päästöjä ja parantaa kaupunkialueiden ilmanlaatua. CF Hybrid Truck -kuorma-auton vakuutetaan hyödyttävän DAFin asiakkaita, jotka voivat ajaa päästöttömästi akkuvoimalla kaupungissa ja puhtaalla dieselmoottorilla paikallisajossa. DAF ilmoitti aloittavansa uuden CF Electric -sähkömallin tuotannon, jonka toimintasäde on 200 kilometriä. Hiljattain esitelty LF Electric -malli tarjoaa jopa 280 kilometrin päästöttömän toimintasäteen.